Blog personal Mihaela Hriban

 Mutari internationale

joi, iunie 23, 2016

Ceaiul – obicei, artă sau necesitate?

Ceai infuzie cu gust de capsuni si kiwi
Foto: ArtaCeaiului.ro
Un aspect incipient în abordarea acestui articol îl constituie acela de a pune în discuţie definiţia ceaiului aşa cum este aceasta evidenţiată în DexOnline.ro, şi anume:

ceai - 1. S. m. „Arbust exotic cultivat pentru frunzele lui care, uscate, sunt folosite pentru prepararea unei băuturi cu efect excitant (Thea sinensis); p. restr. frunzele (uscate ale) acestui arbust”. 2. S.n. „(De obicei urmat de determinări care arată felul) Băutură obținută prin macerația, infuzia sau decocția frunzelor de ceai (1) sau a unor plante medicinale”. 3. s. n. „Timpul, masa (de dimineață) la care se bea ceaiul„ (2). 4. s. n. „Reuniune între prieteni, în cursul după-amiezii, la care se serveşte ceai (2) sau diferite gustări și se dansează”.

Îmi plac toate anotimpurile cu frumuseţea şi cu măreţia acestora. Cel mai mult, însă, ador primăvara atunci, când timpul este plăcut din punctul de vedere al căldurii, dar, de asemenea, mă bucur şi de vară, chiar dacă este o vreme toridă, totuşi, soluţii, în acest sens, pot fi găsite.

Astfel, un şezlong la o piscină în plin soare văratic, o muzică relaxantă ascultată în căşti, o baie răcoroasă în spuma mării albastre, un ceai cu gheaţă în toiul verii caniculare, toate acestea constituie remedii ce îmbină utilul, cu plăcutul în timpul acestui anotimp.

Şi, dacă eşti un internaut devotat mediului virtual, şi descoperi, printre multele opţiuni virtuale, produsele site-ului: ArtaCeaiului.ro, atunci, poţi înfrunta cu temeinicie anotimpul vara. Aşadar, ceaiul devine un obicei, pentru că îl poţi consuma consecvent. Să nu uităm personajele lui I. L. Caragiale, care se întâlneau la ceaiul de la ora cinci (Five o’clock) pentru a discuta diverse aspecte specifice societăţii din acea perioadă. Ceaiul este şi o necesitate, pentru că, în funcţie de anumite sortimente, acesta este folosit în tratarea distinctelor afecţiuni: urogenitale, cardiovasculare, digestive, oculare, circulatorii etc. Dar ceaiul poate fi şi o artă. Elocvent, în acest sens, mi se pare videoclipul de pe site-ul mai sus menţionat:


Astfel, din categoria ceaiurile verii, cel ce mi-a atras atenţia în mod special este ceaiul de fructe cu căpşuni şi kiwi. Ingredientele sortimentului acestuia de ceai sunt: hibiscus, măceşe, bucăţi de măr, coajă de portocale, gălbenele, bucăţi de căpşună şi aromă. Ceaiul este vrac, prin urmare, fructele îşi păstrează aroma şi savoarea lor naturală. Pentru a prepara o ceaşcă de ceai, se adaugă apă fierbinte la 100°C peste o linguriţă de ceai (aproximativ 3 gr), se lasă spre infuzare timp de 6-8 minute, iar, pentru a obţine ceaiul verii, şi anume: adevăratul Ice Tea, se dublează cantitatea de ceai, estimativ, 6 gr de ceai vrac, iar, după infuzare, se adaugă cuburi de gheaţă pentru a mai răcori atmosfera incinsă a verii! Se poate adăuga ceaiului scorţişoară, felii de portocale sau de lămâie în funcţie de gustul fiecăruia/fiecăreia dintre noi toţi, consumatorii. Ceaiul devine mai savuros dacă este consumat împreună cu o salată de fructe sau cu o tartă de căpşune.

Astfel, dacă tindeţi spre o vară răcoroasă, nu ocoliţi ceaiurile din gama Arta Ceaiului atât pentru ceainăria de acasă, cât şi pentru cea din oraş, de ce nu?!

Să fiţi iubiţi (e)!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu