Blog personal Mihaela Hriban

 Mutari internationale

luni, august 24, 2015

La multi ani, bunico!

Bunica
Dragii mei cititori, mă bucur să vă prezint o aniversare din „sânul familiei” şi anume: ieri, 23 august 2015, a fost a 84-a aniversare a bunicii mele (de fapt, este bunica de sânge a soţului meu şi, în mod actual şi familial, a devenit şi bunica mea).

Dar ce este o bunică?
Dicţionarul explicativ al limbii române (DEX: 1998), pe care eu îl consult în mod frecvent, oferă cuvântului bunică următoarea definiţie:
bunícă, bunici, s. f. 1. „Mama tatălui sau a mamei; mamaie; mamă-mare, buniţă, bună (VIII)...”; 2. „Termen cu care se adresează cineva unei femei bătrâne”.
Bună + suf. -ică.

Deci bunica este bună prin definiţie, dar are şi un suflet mare şi încăpător. Ea întruchipează simbolul răbdării nepoţilor, respectiv, al strănepoţilor şi pot afirma că bunica este bună prin întreaga sa structură.

„Sunt şi eu o mână de om!” – cel puţin, în această manieră, mi s-a confesat, ieri, bunica mea.

Şi acesta este şi adevărul dacă ar fi să o descriu puţin: micuţă de statură, cu o voce caldă, prietenoasă, cu spatele puţin aplecat de vremurile şi de timpurile, ce şi-au pus amprenta asupra acesteia, ochii de un albastru senin, asemănător albastrului cerului, cu faţa „încreţită” de greutăţile vieţii, dar cu bucuria exprimată elocvent pe chipul acesteia, astfel încât ... nici ieri, dar nici într-o altă zi ... bunica nu părea a fi împlinit vârsta de 84 de ani!

Bucuria şi zâmbetul întineresc omul, în general vorbind! Iar bunicaNataliaa fost mereu şi este o fire luptătoare, optimistă, un spirit pozitivist, constructiv, chibzuită în lucrurile casei şi într-ale gospodăriei. Întotdeauna harnică, chiar şi la etatea Domniei Sale, găseşte energia necesară de a munci şi de a găti cu dăruire. Căci, în manieră constantă, ne aşteaptă pe noi, cei ai casei, cu sarmale şi cu ardei umpluţi şi gustoşi, după propria reţetă, pe care numai bunica o ştie, secretul bucătăriei sale este unul propriu şi numai de dânsa cunoscut.

Ce să mai spun de plăcintele cu brânză..., care sunt foarte delicioase şi mâncându-le, papilele gustative îţi „dezvăluie” gustul fericirii. Şi ieri, fiind o ocazie specială, aniversarea Domniei Sale, bunica a copt de sâmbătă savuroşii cozonaci umpluţi cu brânză „bogată” şi din plin.

Şi, oricum, dragii mei, în ciuda a tot şi a toate vicisitudinile, totuşi, să luăm în calcul faptul că, timp de 84 de ani, orice om „traversează” şi „trece” prin multe schimbări fizice şi psihice, dar bunica a rămas acelaşi OM minunat, bun, cald, prietenos, peste care timpul a trecut..., iar OMUL – Natalia – a îmbătrânit frumos!

LA MULŢI, MULŢI, MULŢI ANI FERICIŢI, dragă BUNICĂ! Fie ca Bunul Dumnezeu să te ocrotească cu puterea Lui nemărginită, să fii sănătoasă şi să te menţii acelaşi OM frumos, iubitor, armonios şi echilibrat, aşa cum te ştim noi, cei apropiaţi sufletului tău de OM MARE!  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu