Blog personal Mihaela Hriban

 Mutari internationale

marți, octombrie 20, 2015

Iasomia de Madagascar – Stephanotis

Iasomia de Madagascar – Stephanotis
Când am primit această floare de la iubitul meu soţ, era 8 Martie, Ziua femeii. O zi deosebită pentru toate femeile din lumea întreagă, o zi cu o plină încărcătură sentimentală.

Vă daţi seama, dragii mei cititori, că m-am bucurat enorm observând planta în plenitudinea ei!!!

„Cunoscută şi sub numele de «floarea de ceară» sau «iasomia de Madagascar» – nume primit după ţara de origine, Stephanotis este o plantă lemnoasă, căţărătoare, cu frunze verzi, închise la culoare. Mari şi cerate, cu flori albe, în formă de stea şi tubuloase, parfumate, folosite, de regulă, pentru decoraţiuni, corsete şi în buchetele de mireasă – florării sau «botezat» –, această plantă este denumită floarea nunţii sau «ghirlanda nunţii»” (sursa: Eva.ro).

Iasomia de Madagascar este o plantă unică atât prin structură, cât şi prin delicateţe. O plantă cu flori albe, ce împrăştie un parfum deosebit, fin, suav şi inedit. Florile Iasomiei de Madagascar – de un alb pur – par a avea forma unui clopoţel, iar frunzele plantei – de un verde închis – sunt potrivite dimensional şi consider că sunt asemănătoare frunzelor de ficus.

Pentru mine, planta are o valoare sentimentală, uimindu-mă, în fiecare zi, prin frumuseţea şi eleganţa sa.

Iasomia de Madagascar este o plantă de cameră, preferă lumina, pe care o percepe, dintr-o sursă indirectă, şi nicidecum, directă, fie de la fereastra camerei, unde este poziţionată, fie de pe un suport pe care să se poată agăţa. Iubeşte temperatura moderată (18-22 grade Celsius) şi este recomandabil să fie ţinută în acelaşi loc incipient şi să nu fie mutată dintr-unul, într-altul.

Iasomia de Madagascar este o plantă elegantă prin aspect, parfum, inflorescenţă, dar este pretenţioasă la condiţiile în care se dezvoltă. Înfloreşte de 2-3 ori pe an (ianuarie-mai şi, respectiv, începutul verii şi până la începutul toamnei), atunci când aceasta ajunge la maturitate, iar florile, din punctul meu de vedere, sunt asemănătoare reginei-nopţii şi par a fi cerate. Planta nu solicită a fi udată foarte mult, fiindcă îi putrezesc rădăcinile şi moare. Nu rezistă la schimbările bruşte de temperatură, prin urmare, îi prieşte un mediu plăcut, moderat din punctul de vedere al temperaturii şi ar fi de preferat să fie ţinută în acelaşi loc al camerei, un loc nu foarte luminos, dar plăcut din punctul de vedere al temperaturii.

Subliniez acest aspect, deoarece am observat că Iasomia de Madagascar, ţinută în balcon şi traversând perioade când calde, când reci, când cu frig, când cu soare, începe să „sufere” în sensul că frunzele i se îngălbenesc treptat-treptat, iar corzile plantei se usucă. Nu mai putem aminti nimic, în aceste condiţii, de nicio existenţă a florilor. Şi, când această floare „suferă” din cauza condiţiilor în care se dezvoltă, atunci, cu greu va mai înflori. Vor trece ani buni (4-5 ani, afirm din experienţă proprie), până când Iasomia de Madagascar îşi va etala, cu ostentaţie, florile.

Numele genului, Stephanotis, are origine greacă şi este alcătuit din două cuvinte: „stephonos” înseamnă „coroană”, iar „otos”, „ureche”. În traducere, „coroană de urechi”, care seamănă puţin cu aspectul general al florii, o „trompetă” înconjurată de cinci „urechi”

Astfel, dragii mei cititori, Iasomia de Madagascar, fie primită la o aniversară, fie cumpărată vă face viaţa mai frumoasă şi mai luminoasă.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu