Blog personal Mihaela Hriban

 Mutari internationale

joi, septembrie 17, 2020

Toamna - un anotimp al descătuşării culorilor

Toamna - un anotimp al descătuşării culorilor
Foto: Facebook

,,Toamnă harnică
Şi de roade darnică"...

Timp de toamnă....

Natura creşte şi înfloreşte sub ochii noştri! Strugurii de septembrie sunt încă în coacere, iar, ulterior, vor ajunge în plenitudinea procesului de maturizare. Atunci, bobițele coapte de struguri vor crăpa la atingerea degustătorului. Ce parfum risipesc! Ce spectacol se va crea odată cu transformarea strugurilor în must, ulterior, în vin! Va forfoti natura de bucurie şi de agitația muncii!!!

Îmi amintesc, când eram elevă, de clasicul abecedar, atât de folositor în procesul învățării scrierii literelor de mână. Printr-un demers de reactivare a imaginilor ,,Abecedarului", îmi vin în minte imaginile ciclicității anotimpurilor:

,,Primăvara" - era redată printr-o tânără suavă, delicată, îmbrăcată într-o rochie albă, având pe cap o coroniță de ghiocei, în calitate de vestitori ai renaşterii naturii.

,,Vara"- era o preafrumoasă fată, într-o rochie diafană, de culoare verde-deschis, cu părul blond, scurt, care-şi purta la urechi, cerceii sub forma unor cireşe coapte şi gustoase de iunie, într-un ambient plin de verdeață, cu mult soare, bâzâit de albine, zbor de fluturi, covoare de flori în revărsare. ,,Vara" poposise lângă un câmp în desfăşurarea muncii, unde oamenii lucrau de zor, roadele câmpului.

,,Toamna" - era tot o tânără frumoasă foc, îmbrăcată într-o rochiță ruginie, una dintre culorile specifice acestui anotimp, care-şi purta cu solemnitate, pe capu-i, coroana bogată în frumusețile toamnei. În mâna-i catifelată, ,,Toamna" purta un coş plin cu roadele naturii: strugurii copți, ce atârnau în mersul mlădios al ,,Toamnei", de o parte şi de alta a coroanei sale, gutuile ce erau mari, galbene şi coapte, merele roşii şi galbene, perele coapte şi nucile.... toate-şi aşteptau, parcă, degustătorii, în acea imagine stilizată.

,,Iarna" - într-un decor de vis, bogat în albul zăpezii şi în recele atmosferic - îşi etala cu grație, rochia-i de zăpadă imaculată şi albă, împodobită de steluțele de gheață, iar, pe capu-i de crăiasă, purta o splendidă coroană din fulgi de zăpadă, cristale de gheață şi de ninsoare.

În acest fel, îmi reamintesc eu, prin ochii maturului de astăzi, preluând imaginile copilului de atunci, succesiunea anotimpurilor din clasicul ,,Abecedar", care, din punctul meu de vedere, a constituit ,,cheia" vieții mele de elev.

Zilele trec şi se scurg uşor-uşor din clepsidra timpului.

A venit toamna cu alaiul ei de frunze în nuanțe colorate! Frunzele gălbui, roşietice, ruginii plutesc alene în văzduhul parfumat de rodnica ,,Toamnă"! Se simte în aer că este toamnă şi că vara ne-a părăsit pentru încă un an.

Este toamnă şi port în nările-mi pofticioase, parfumul de struguri roşietici-brumării.

Toamna reprezintă anotimpul darnic ființei umane în care, în calitate de prieten al fructelor şi al legumelor, ai de unde alege.

Gutuile galbene încă se mai găsesc în procesul creşterii şi al coacerii. Sunt deosebit de parfumate atunci când se-ntâmplă să treci pe lângă ele. Strugurii au dat în pârg şi miros atât de bine! Sunt atât de delicioşi şi atât de parfumați prin fragranța lor!!! Merele de un roşu-deschis şi închis, perele galbene şi coapte, toate îşi aşteaptă culegătorii şi de ce nu, pofticioşii degustători ai roadelor toamnei!

Atmosfera este plăcută, călduroasă la amiază, doar diminețile şi serile devin reci, semn c-a venit ,,Toamna"!

Legumele de toamnă încă sunt bine înfipte în pământul-mumă, aşteptând să se mai coacă şi, ulterior, să fie culese de mâinile harnice şi rapide ale gospodinelor!

În acest tablou autumnal, zugrăvit, parcă, de mâinile de aur ale unui artist talentat, ,,Toamna" păseşte cu grație! Este omniscientă şi omniprezentă, fiind a treia fiică a bătrânului an!!!

,,Toamna" coboară-n vii, în livezile pline cu mere, în hambarele cu porumb, în parcuri, pe câmpuri, pe dealuri, purtându-şi cu multă grație, rochia-i nuanțată de frunze!

Este toamnă, timpul este plăcut, iar, în luna septembrie, vremea se menține destul de călduroasă, după-amiaza!

Într-un cadru autumnal, ființa umană îşi desfăşoară activitatea de zi cu zi. Mai apatic, spre deosebire de starea de spirit pozitivă din timpul primăverii şi al verii, omul admiră anotimpul de toamnă, în periplul său zilnic, spre serviciu. Din punct de vedere floral, toamna este anotimpul crizantemelor: albe, roşietice, vişinii, gălbui, ele formează un splendid tablou autumnal. Consider că nu ar fi echitabil să ne identificăm din punct de vedere emoțional, doar cu un singur anotimp sau cu două, cel mult, fiindcă fiecare anotimp merită să fie prețuit, iubit, admirat şi respectat în frumusețea sa! Fiecare anotimp este unic şi aduce un plus de inedit în succesiunea sa!

Cu-adevărat, toamna reprezintă un anotimp al descătuşării culorilor fructelor, legumelor, florilor, frunzelor copacilor! În aer, pluteşte culoarea şi nu vorbesc de o culoare anume, ci de o paletă de culori armonioase, pe care Bunul Creator, asemenea unui artist desăvârşit, le-a revărsat peste lume, din preaplinul dorinței sale de a înnobila ființa umană şi întregul Pământ!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu