Blog personal Mihaela Hriban

 Mutari internationale

miercuri, februarie 20, 2019

Întâlnire cu viaţa, de Cecelia Ahern

Întâlnire cu viaţa - Cecelia Ahern
Foto: Carti-Beletristica.ro
Întotdeauna, mi-a plăcut să citesc, poate, datorită domeniului în care profesez sau, poate, din dorinţa de a căuta o evadare din miezul acestei societăţi haotice şi involutive, în care, din nefericire, ne trăim existenţa sau, poate... Desigur şi, nicidecum, „poate” – cititul mi-a fost „insuflat” încă din timpul şcolii, când doamna învăţătoare ne dădea un număr consistent de cărţi pentru a le citi şi pentru a întocmi fişe de lectură corespunzătoare fiecărei cărţi în parte. Acest proces al cititului cu atenţie, perseverenţă şi cu tenacitate, în scopul realizării fişelor de lectură, ce ne erau corectate, mai târziu, de domnul diriginte, profesor de limba şi literatura română, în „vremuri demult apuse” a continuat atât la gimnaziu, cât şi la liceu.

Îmi place să citesc, pentru că cititul constituie hrană pentru suflet şi minte. Chiar Mihai Eminescu afima:
Citeşte! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei şi imagini, din care vei întocmi înţelesul şi filosofia vieţii. Zadarnic citeşte orice acel care citeşte numai cu ochii cele ce citeşte”. (Mihai Eminescu)

Cititul este un proces cognitiv, care implică atenţia, memoria, gândirea. Astfel, este necesar să-ţi petreci mult timp în faţa filelor unei cărţi şi să încerci să-i decodifici înţelesurile criptice. Apreciez orice formă a cititului de calitate: pe fugă – în librării, cu statornicie – în biblioteci şi în cadrul magazinelor online.

Chiar, deunăzi, am descoperit un magazin virtual de cărţi, de diferite tipuri: carti-beletristica.ro, aspect ce mi-a făcut multă plăcere, fiindcă în cadrul acestui site sunt promovate carti online foarte bune şi pe gusturile fiecărui cititor, şi anume: antologii, cărţi de aventuri, cărţi bestseller, cărţi de călătorie, cărţi de ficţiune, cugetări, proverbe, ghicitori, citate, cărţi horror, ficţiune, istorie şi critică literară, memorialistică, cărţi non-fiction, cărţi de poezie, cărţi poliţiste, piese de teatru, scenarii ş.a.m.d.

În mod sincer, afirm faptul că, dacă aş fi avut posibilitatea să aleg mai multe cărţi din cadrul acestui magazin virtual de cărţi, aş fi ales toate cărţile şi mi-aş fi creat, astfel, o bibliotecă personală. Dar, cum este posibilă alegerea unei singure cărţi, tot răsfoind acest magazin online de cărţi, am descoperit lucrarea autoarei Cecelia Ahern: Întâlnire cu viaţa.

Cartea m-a atras, deoarece, din punctul meu de vedere, în fiecare zi, viaţa ne dă întâlnire sau, de ce nu, devenim martorii mai multor întâlniri într-o zi. Chiar sunt curioasă să citesc acest volum al autoarei Cecelia Ahern, pentru că titlul este unul sugestiv, metaforic şi am certitudinea că firul naratic este unul cu totul şi cu totul deosebit, respectiv, inedit.

În ceea ce priveşte firul epic al cărţii Intalnire cu viata, se spune că protagonista Lucy Silchester şi-ar fi părăsit iubitul perfect (mă întreb în sine-mi: există iubitul perfect? Şi, dacă da, de ce l-a părăsit?!) şi ar fi demisionat din jobul, pe care îl desfăşura, deoarece nu era de acord cu politica firmei unde lucra. Se pare, însă, că, în viaţa lui Lucy, apare opusul bărbatului perfect, un om simplu, ce nu are grijă nici măcar de ţinuta-i vestimentară, dar care, pare a da o amploare părţii sufleteşti, iar acest EL reuşeşte să o determine pe Lucy să-i acorde o primă întâlnire.

Din ce se poate observa, cartea îl provoacă pe cititor să o citească şi este plină ea însăşi de provocări ale vieţii, la care suntem supuşi atât noi, oamenii, cât şi protagoniştii cărţii alese de mine!

Ce pot afirma este faptul că de-abia aştept să citesc această carte şi „să fac cunoştinţă cu viaţa, la o întâlnire”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu