Blog personal Mihaela Hriban

 Mutari internationale

marți, august 09, 2016

Dulceaţă din petale de trandafir

Dulceaţă de trandafir
Trandafiri pentru dulceaţăEste timpul trandafirilor şi, în special, al celor de grădină. Frumoşi, înalţi, impetuoşi, aceştia îşi înalţă „corola de minuni a lumii” spre cer, în speranţa de a atinge infinitul...

Frumoşi, eleganţi, mlădioşi şi iubitori, parcă, ai adevărului absolut, trandafirii reprezintă unele dintre florile mele preferate, cu predilecţie, cei roşii. Şi, fiindcă este vară, şi este perioada dulceţurilor, zăresc pe rafturile hipermarketurilor borcane ce conţin dulceaţă de trandafir.

Aceştia sunt un gen de trandafiri speciali, plăcut mirositori, ce cunosc mai multe soiuri. Bunica din partea tatălui, Dumnezeu să o odihnească-n pace şi-n linişte, fire credincioasă şi cu-adevărat gospodină, se ocupa, printre multe altele, cu întreţinerea unui anumit soi de trandafiri pentru dulceaţă. Îmi aduc aminte de faptul că bunica avea în grădina sa, cu flori alese, un soi de trandafiri de un roz închis spre mov, ce miroseau atât de plăcut, încât, parcă, te îmbătau, pur şi simplu, cu mirosul lor.

Ei, dragii mei, aceştia erau adevăraţii trandafiri din care se făcea o delicioasă şi crocantă dulceaţă de trandafir. Nu pot uita nici astăzi cu câtă dăruire bunica îngrijea acei trandafiri, ce dulceţuri şi ce bun ceai ne făcea din acele miraculoase petale de trandafir!!!!

Să te odihneşti în pace, bunică dragă, iar voi, dragii mei, să aveţi o zi cât mai frumoasă şi să fiţi iubiţi cu-adevărat!!!

"Trandafirul şi stejarul"

"Cel mai obraznic din stejari
Certa modestul trandafir:
Zău, de-ndrăzneala ta mă mir,
Cu mine tu să te compari?
Cu vârful meu eu sparg azurul
Şi sunt prieten cu vulturul,
Şi trunchiul meu nu sunt în stare
Trei oameni să-l cuprindă;
Ar trebui să mă admiri!
Aşa e, dar tu faci doar ghindă
Şi eu fac trandafiri".

(poezie celebră de Cincinat Pavelescu)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu