Blog personal Mihaela Hriban

 Mutari internationale

luni, aprilie 20, 2015

Rotavirusul – un semnal de alarmă

Infectia cu rotavirus la copii
Foto: Acasa.ro
Cred că timpul este prea preţios, iar noi, oamenii, ni-l „consumăm” „fabricând” bani, construind case de ultimă modă, cumpărând cele mai luxoase maşini, fără să ne gândim că, în momentul morţii, doar sufletul ni se ridică la Ceruri şi, efectiv, nu luăm, „nimic material cu noi în „Împărăţia Creatorului Cerului şi al Pământului”!

În acest articol, vreau să subliniez şi, în acelaşi timp, doresc „să trag un semnal de alarmă” asupra faptului că, în calitate de fiinţe umane, nu putem avea controlul 100% asupra tuturor lucrurilor ce ni se întâmplă în mediul terestru!!!

Nu este un motiv de bucurie să pot afirma faptul că trăim într-o societate murdară şi la propriu, dar şi la figurat!!! O societate murdară din punctul de vedere al sănătăţii, al culturii, al economiei, al religiei, al relaţiilor interumane!!! Nu ştim să ne respectăm între noi, pretindem a fi „teribili” în situaţii obişnuite, „uităm” să ne mai salutăm sau, mai bine spus, trecem unii pe lângă alţii aruncându-ne priviri urâte sau chiorâşe!

Nici măcar aerul respirabil nu mai este curat şi îmi vine în minte replica personajului Pristanda din O scrisoare pierdută (1884), de I.L. Caragiale:
-          „Curat, murdar, coane Fănică” (Actul I).

Nu vreau să vă întristez, dragii mei cititori, dar ce le putem oferi copiilor noştri, ce de-abia „păşesc” în această lume şi „încearcă” să evolueze şi să se dezvolte?!

În momentul în care treci printr-o experienţă neplăcută cu propriul copil, ce se îmbolnăveşte „respirând” din aer un virus şi, nu unul oarecare, ci tocmai Rotavirus, stai şi te întrebi:
-          „Chiar unde ne aflăm?! În ce tip de societate trăim?!”

Iar întrebările pot continua lejer, căci nimeni nu-ţi oferă răspunsuri concrete şi corecte; sunt, pur şi simplu, doar întrebări retorice.

Şi, într-adevăr, este cert că te poţi îmbolnăvi din aerul murdar respirabil, deoarece mizeria este „în floare” în ţara aceasta! Mergând să te „recreezi”, vezi aproape peste tot: peturi, hârtii împrăştiate, câini ce urlă prin toate maidanele oraşelor „civilizate”, fecale umane şi animaliere şi calci pe ele, dacă nu eşti atent pe unde păşeşti ş.a.m.d.

Doresc să subliniez faptul că odată cu virul respirat, Rotavirusul creează atât la adult cât şi la copil o stare de rău interior (un fel de le mal du siècle), concretizabilă prin moleşeală, lipsa puterii organismului în general vorbind, a concentrării, lipsa poftei de mâncare, vărsături, febră, imposibilitatea exercitării activităţilor zilnice.

Un adult îşi poate controla aceste stări, pentru că deţine abilităţile înţelegerii asupra ceea ce i se întâmplă cu adevărat! Dar ce te faci, în calitate de părinte, cu un prichindel de un an şi 9 luni, care nu are latura cognitivă dezvoltată suficient în scopul înţelegerii bolii! Singura armă a copilului este de plânge şi, în această gravă situaţie, se ajunge până la plânsul isteric!!!

Ca să nu mai spun că micuţul nu mai are poftă de mâncare, vomită ceea ce reuşise să mănânce anterior şi, astfel, se dezhidratează. Chiar dacă încerci să-l rehidratezi, situaţia se complică, încât ajungi cu micuţul la Spitalul de Urgenţă, secţia boli infecţioase, unde este pus rapid la perfuzie pentru repunerea pe picioare a acestuia.

Ceea ce este mai grav constă în faptul că nu există un tratament adecvat acestui virus numit Rotavirus. Tot ceea ce poţi să faci în calitate de mamă este să stai la perfuzie cu micuţul până acesta îşi revine, iar, pe urmă, singura soluţie acceptabilă este ca micuţul, prin intermediul sistemului său imunitar, să lupte şi să elimine virusul prin materiile fecale!

Astfel, tot ceea ce putem face este să evităm aglomeraţia din autobuzuri, parcuri, locuri publice, hypermarketuri; prin urmare, ar fi posibil să-i ferim pe micuţi de acest teribil virus, ce are multe tulpini şi, chiar dacă îi faci copilului vaccinul împotriva Rotavirului, tot rişti atât ca adult, cât şi în calitate de copil, „să prinzi” virusul, fiindcă sunt multe tulpini ale Rotavirusului, iar vaccinul nu le „acoperă” pe toate.

Ceea ce am dorit eu să redau în acest articol este doar un semnal de alarmă referitor la ceea ce se poate întâmpla fiecăruia dintre noi toţi! Singura „armă” de luptă este să avem o imunitate foarte bună!

Dar cine se poate lăuda cu o astfel de imunitate în condiţiile în care stresul, poluarea, serviciile presante, mâncarea aditivată etc. îşi pun amprenta asupra stării noastre de spirit şi, implicit, asupra sistemului imunitar?!    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu