Blog personal Mihaela Hriban

 Mutari internationale

marți, septembrie 15, 2015

Tărâţele de psyllium

Psyllium
Foto: Google Images
Deseori, ne „ciocnim” de dictonul latin: „Minte sănătoasă, în corp sănătos” („Mens sana in corpore sano”).

Şi logic că acesta este adevărul dacă ne gândim bine cât de importante sunt organele din corpul uman şi câte activităţi diversificate şi complexe desfăşoară acestea!!!

Mă gândesc, în acest sens, la procesul digestiv şi la importanţa colonului pentru organismul uman. Sunt voci care afirmă: „Eşti ceea ce mănânci!” şi, într-adevăr, tindem să luăm serios această afirmaţie. 

Colonul are patru regiuni: ascendentă, transversală, descendentă şi sigmoid. Se spune că fiecărei părţi ale colonului îi corespunde câte un organ din corpul uman.

De multe ori, mesele copioase şi greoaie creează probleme digestive serioase procesului digestiv: constipaţie, flatulenţă, diaree, crampe abdominale ş.a.m.d.

Mişcarea efectuată după fiecare masă ajută şi sprijină procesul digestiv, iar hidratarea suficientă (2 litri de apă pe zi în timpul toamnei, iernii, primăverii şi aproape 3 litri de apă pe zi pe timp de vară) constituie un factor important al acestuia.

Şi, într-adevăr, mişcarea şi consumul suficient de apă sprijină digestia.

Dar ce se întâmplă în situaţia în care unele persoane (din punctul meu de vedere, am cunoscut multe astfel de persoane) au o digestie greoaie?

Ce putem face pentru a ne simţi cât mai bine, mai plini de energie, de vitalitate, mai activi zilnic?

O soluţie viabilă o constituie tărâţele de psyllium.

Această plantă se cultivă, cu predilecţie, în India şi face parte din familia pătlaginei. În contact cu apa din stomac, aceaste tărâţe formează un mucilagiu, care creează o stare de saţietate prin mărirea volumului acestora, estimativ, până la 20 de ori. În acelaşi timp, dispare senzaţia de foame permanentă, sunt eliminate substanţele nocive din organism, prin curăţarea reziduurilor depuse treptat la nivelul colonului şi, astfel, prin înlăturarea toxinelor din organism, se ajunge şi la eliminarea kilogramelor în plus, ce, în mod clar, nu-şi au rostul în buna funcţionare a organismului.

Studiile au arătat că, pe lângă detoxifiere şi îmbunătăţirea digestiei, seminţele de psyllium reuşesc să reducă nivelul colesterolului rău din organism (LDL), şi, astfel, inima este protejată de bolile nocive.

Putem afirma că tărâţele de psyllium previn apariţia cancerului de colon, tratează hemoroizii (imediat „instalaţi” în timpul sarcinii şi chiar după naştere) şi diareea, ameliorează simptomele colonului iritabil (o tulburare ce are în prim-plan stresul şi care se manifestă prin episoade alternative de constipaţie şi diaree) şi reduc absorbţia acizilor graşi din organism (csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/psyllium). Acestea pot fi consumate atât în timpul sarcinii, cât şi în perioada alăptării.

Cum pot fi consumate seminţele de psyllium?

Tărâţele de psyllium trebuie consumate de persoanele care deţin o stare bună de sănătate, căci ar putea apărea, în caz contrar, crampe abdominale, balonare sau blocaje intestinale.

Prin urmare, din pachetul de tărâţe de psyllium, se ia zilnic o linguriţă de seminţe, pe care o putem amesteca cu 250 ml de apă, se consumă imediat amestecul, astfel încât seminţele de psyllium să înceapă să formeze mucilagiul în stomac şi nicidecum în pahar. Imediat, se recomandă consumarea unui pahar de apă.

Seminţele de psyllium pot fi folosite individual sau împreună cu alte ingrediente: in, coriandru, chimen, oregano, pătrunjel, argilă (să se vadă produsul Zenyth: ColonHelp). Acestea pot fi consumate şi cu iaurt pentru o mai bună refacere a florei intestinale distruse, în special, de antibioticele luate în diverse afecţiuni.

Nu degeaba se afirmă: eşti sănătos, dacă ai un colon sănătos!

Voi ce părere aveţi, dragii mei?

Surse:
csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/psyllium
ele.ro/dieta/slabire/fibrele-de-psyllium
colonhelp.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu