Blog personal Mihaela Hriban

 Mutari internationale

miercuri, martie 09, 2016

Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia; Sfântul Mucenic Urpasian

Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia; Sfântul Mucenic Urpasian
Foto: Google Images
Astăzi, în calendarul ortodox, sărbătorim pe cei 40 de Mucenici din Cetatea Sevastiei, care au fost prinşi şi pedepsiţi din cauza credinţei pe care o aveau în Domnul Nostru Iisus Hristos. Se spune că cei 40 de Mucenici din Sevastia au fost loviţi cu pietre peste faţă, dar acestea nu-i atingeau pe ei, ci pe cei care manifestau o atitudine ostilă şi duşmănoasă lor.

Mucenicii au fost supuşi unor chinuri grele. Astfel, pe timp de iarnă, ei au fost pedepsiţi a petrece o întreagă noapte în mijlocul unei ape. Unul dintre mucenici a ieşit din apa rece şi a alergat spre un loc mai călduros şi anume spre o baie din apropiere, însă, din cauza, căldurii de-acolo, acesta s-a topit. Unul dintre ostaşii care îi păzeau pe sfinţi a intrat în apă şi, deodată, a observat cum sfinţii sunt înconjuraţi de lumină şi de cununi ce se pogorau asupra fiecăruia dintre aceştia.

Când s-a luminat de ziuă, sfinţilor le-au fost zdrobite fluierele picioarelor şi, astfel, s-au stins în chinuri groaznice. Doar unul dintre aceştia, mai tânăr, a rezistat acestei cumplite dureri, dar, în cele din urmă, s-a stins. Trupurile sfinţilor au fost aşezate unele peste altele şi au fost arse, iar rămăşiţele acestora au fost aruncate într-un râu, pentru ca nu cumva creştinii să poată lua moaştele lor.

De-acolo, prin grija Bunului Dumnezeu, moaştele s-au strâns „cu toate laolaltă într-o surpătură” (Noutati-Ortodoxe.ro), de unde au fost scoase de mâinile creştinilor şi au fost dăruite oamenilor „ca o bogăţie de neînstrăinat”.

De asemenea, astăzi, sărbătorim şi pe sfântul mucenic Urpasian, cel ce a avut curajul de a-i mărturisi împăratului Maximian, credinţa sa în Iisus Hristos.

„Iar tiranul şi nelegiuitul împărat stăruind încă în nebunia lui a poruncit să fie adunat cu grijă atât pământul în care cursese carnea topită a sfântului, cât şi praful oaselor sale şi să fie împrăştiate în mare, în faţa lui. Toate acestea s-au întâmplat în Cetatea Nicomidiei” (Noutati-Ortodoxe.ro).

Astăzi, creştinii ortodocşi au dezlegare la ouă, lapte, brânză şi peşte în conformitate cu nota explicativă din calendarul ortodox.    

Vă doresc, dragii mei, să aveţi o zi frumoasă şi să sărbătoriţi această zi ţinând cont de statutul nostru de adevăraţi creştini ortodocşi. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu